2 min read

Börsgissningen 2022 - så gick det

Featured Image

Nedan är en generell marknadskommentar av Erik Lidén

Börsåret 2022 är numer lagt till handlingarna och ett nytt har redan tagit sin början. Det är därmed hög tid att summera Börsgissningen 2022 och att fastslå en vinnare. 

Med en nedgång på 22,39 procent för Stockholmsbörsens breda OMXSGI-index under 2022, så är vinnaren av Börsgissningen 2022 Magnus Andersson med sitt bidrag på -22 procent. Han blir den tredje vinnaren i följd som har ett bidrag som statistiskt skulle klassas som ett extremvärde; snittgissningen för 2022 var 7,19 procent.

Jag frågade Magnus vad han tror om börsutsikterna för det kommande året och här är vad han sa:

"...det kommer vara skakigt åtminstone första halvåret. Det viktigaste är väl att vi får se en nergång i inflationen de närmaste månaderna."

Det låter i mina öron som en klok analys. Grattis till vinsten Magnus!

På platserna 2 och 3 hamnade Joakim Fagerlund respektive mångårige hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding, idag förvaltare på Antiloop Hedge.

Jag frågade de tre vinnarna om en gissning för 2023 och kan konstatera att två av tre tror på en betydande nedgång för helåret och samtliga tror på en nedgång från dagens nivå. Gissningarna hamnar i spannet +2,73 procent till -22 procent. I skrivande stund är utvecklingen för OMXSGI 2023 +7,3 procent...

OMXSGI hade alltså en utveckling på -22,39 procent 2022 och topp-3 i Börsgissningen 2022 blev således följande: 1) Magnus Andersson (-22,0 %), 2) Joakim Fagerlund (-23,0 %), 3) Karl-Mikael Syding (-21,0 %).

En flerårsjämförelse av Börsgissningen återfinns i Figur 1.

När förra året inleddes var det med en historiskt hög inflation i många ekonomier och i en stigande trend. Inflationen är alltjämt alarmerande hög men nu är det framför allt om, den för börsen så viktiga, amerikanska ekonomin är på väg in i en recession som oroar.

Tittar man på värderingarna (mätt som pris relativt bokfört värde) så var Stockholmsbörsen något billigare än det historiska snittet vid årsskiftet. Tittar man på ett brett index över amerikanska aktier så var de, trots nedgången under december, relativt dyra och efter uppgången i inledningen av året så har de blivit dyrare. Priset uppdateras varje dag medan det bokförda värdet uppdateras på kvartalsbasis när bolagen släpper sina rapporter. Mot bakgrunden av den eftersläpande karaktären i bokförda värden så blir det spännande att se hur värderingarna påverkas när bolagen rapporterar för det fjärde kvartalet. Man ska nog inte bli alltför besviken om priserna behöver justeras nedåt.

 


 

utfallet börsgissningen 2022Figur 1 – Flerårsjämförelse av utfallet i Börsgissningen, 2014-2022.